Jana Skopalíková: Dožínky nám připomínají, že jídlo neroste v regálech supermárketů!

Na výstavišti v Lysé nad Labem se v sobotu 9. října konaly tradiční Středočeské dožínky. V rámci oslav proběhlo vyhlášení vítězů soutěže Zemědělský hospodář Středočeského kraje za rok 2021 a nejlepších amatérských rybářů v soutěži Středočeský šupináč 2021. Na závěr pak zástupci kraje slavnostně pokřtili knihu Půda a život civilizací autorů Václava Cílka, Jiřího Hladíka a kol., kterou ve spolupráci se Středočeským krajem vydalo nakladatelství Dokořán.

Dožínky zahájila hejtmanka Petra Pecková (STAN):

„Vím, jak těžká práce je za tím, než ochutnáte čerstvý brambor se solí nebo pórkovou polévku, jako malá jsem pomáhala babičce a dědovi při sklizni či sušení sena“ uvedla hejtmanka a dodala: „Jsem moc ráda, že jsou v našem krásném kraji místa, kde jsou dožínky každoroční oslavou. Děkuji všem našim farmářům a zemědělcům za jejich nelehkou práci.“

Slavnostního křtu knihy Půda a život civilizací se kromě autora Václava Cílka, zúčastnil též zástupce nakladatelství Dokořán, pan Marek Pečenka. Knihu spolu s autory pokřtila též radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti):

„Naši předkové žili více než my v souladu s přírodou, dokázali lépe rozumět jejím zákonitostem, dokázali ji chránit tak, abychom z jejich darů mohli těžit i my dnes. Tato kniha nám ukazuje význam půdy pro život, jak ji vnímali generace před námi. Nechme se inspirovat a važme si přírody kolem nás.“

A které zemědělské podniky a farmy letos získaly na Středočeských dožínkách nejvyšší ocenění?

V soutěži Zemědělský hospodář roku 2021 se umístily tyto firmy:

• Zemědělská výroba Heřmanský s.r.o. z okresu Mladá Boleslav,
  • Zemědělské družstvo Mořina v okrese Beroun,
  • ZAS Bečváry z okresu Kolín, AGD Senice a.s. z Nymburka
  • Ing. Petr Sýs z Novotinky v okrese Benešov.

„Všem našim zemědělcům děkuji. Za jejich práci a lásku k přírodě a také za péči o krajinu, v níž žijeme. Do dalšího zemědělského roku, který jim právě začíná, všem přeji počasí tak akorát, přiměřeně vláhy, pěknou a dobře prodejnou úrodu, a především hodně zdraví,“ popřála zemědělcům hejtmanka Petra Pecková.

Ocenění v soutěži Středočeský šupináč si odnesli pánové Milan Haspeklo a Tomáš Holec, cenu za první místo získal pan Marek Šumpík. Všem oceněným výhercům blahopřejeme!