Dan Leština

Mgr. Dan Leština (* 1989) je člen Zastupitelstva Jihočeského kraje, komise pro životní prostředí Rady města České Budějovice, republikového výboru Pirátů a garant pro oblasti životní prostředí a zemědělství jihočeského krajského sdružení.

Vyrostl v Praze, ale v r. 2009 emigroval do Českých Budějovic, kam ho přilákala Přírodovědecká fakulta JU, jihočeská atmosféra a rodinné kořeny. Na fakultě se zabýval se evropskými a africkými motýly a snažil se na nich poznat, jak živočichové fungují ve své krajině a co přesně způsobuje, že mnozí fungovat přestávají a vymírají. Nyní se věnuje vztahům mravenců a stromů v pralesích a na palmových plantážích na severním Borneu, kde v posledních letech strávil dohromady půldruhého roku. Z první ruky tedy pozoroval jak katastrofu, kterou plantáže přináší tamní přírodě, tak rozvoj a bohatství, které přináší tamním lidem. Nyní projekt zpracovává napůl na své alma mater a napůl na univerzitě v Bayreuthu v Německu.

Kromě cestování za prací cestuje i za poznáním, odpočinkem a hlavně kvůli pocitu volnosti, který mu to dodává, ať už je to na druhém konci planety nebo jen budějckého okresu. Zajímá se o historii, zahraniční a různou další politiku, správu veřejného prostoru, zdravotnictví, vzdělávání.

kam kandiduji a proč

V roce 2017 kandidoval ve sněmovních volbách ze 14. místa kandidátky v Jihočeském kraji.
V roce 2018 kandidoval do Zastupitelstva města České Budějovice ze 13. místa.
V roce 2019 kandidoval do Evropského parlamentu z 18. místa.
V roce 2020 kandidoval do Zastupitelstva Jihočeského kraje ze 7. místa a stal se členem zastupitelstva.

Úspěchy pod pirátskou vlajkou

Sněmovna: